#4 - Zakládání akvária - HARDSCAPE (dekorace)

Ve 4. dílu minisérie Moje první akvárium budeme akvárium zakládat.

Pro první akvárium je dobré zvolit si méně náročný hardscape.

 

Co je hardscape?

Hardscape je vnitřní uspořádání akvária.

Bavíme se nejčastěji o dnu, kamenech a kořenech.

Tady tomu souboru a jak to uskládáme v akváriu říkáme hardscape.

 

S ohledem na zodpovězení co nejvíce otázek jsem zvolil hardscape s aktivním substrátem u zadní stěny, kde budou stonkový rostliny (Rotaly) a pískem u přední, trojúhelníkového stylu.

 

Použiji 2 kořeny Red Moor WoodDále 3 kg kamenu Seiryu Kameny i kořeny je nejlepší vybrat osobně. Ale chápu, že ne, vždycky je ta možnost.

Proto když budete objednávat kameny, kupte si jich o 20-30% víc než budete potřebovat a to z jednoduchého důvodu. Kameny mají různou texturu a barvu. U velkých akvárií to nemusí být až takový problém, ale u malých akvárií to jde hodně poznat. 

A nebo si můžete nechat hardscape poskládat na míru přímo pro vaše akvárium. Na Vás už potom bude podle fotek případně videa hardscape poskládat dohromady.

Při výběru vybavení jsem ještě zapomněl na 1 litr lávové drtě jako podklad pod kořeny.

Dále tu mám 8 kg (cca 5 l)křemičitého písku, a 3 litrové balení aktivního substrátu.

 

Je dobré si hardscape poskládat někde na nečisto, například na kusu kartonu o velikosti akvária. Poté si vše vyfotit a přenést do akvária. Sníží se riziko poškození akvária.

 

Zakládání Akvária

Vybalíme, umyjeme akvárium a nalepíme pozadí.

Poskládáme skřínku, umístíme na příslušné místo a pořádně srovnáme do váhy.

Akvárium s tapetou a podložkou umístíme na skříňku.

 

Jsou dva způsoby, jak akvárium založit.

  1. nasypu nejdříve vrstvu substrátu, udělám si základní tvar dna. Vložím kořeny, kameny, slepím dohromady. A dosypu zbytek substrátu tak, jak mám v plánu.
  2. nejdříve vložíme kameny, kořeny na patřičné místa, přilepíme si je k sobě, pokud nám nebudou držet. Oddělíme tak zadní od přední části.

Zvolím druhý způsob, jelikož mám 2 různé substráty a nechci aby se mi promíchaly.

 

Lepení dekorací v akváriu

Dekorace se k sobě lepí lepidlem na dekoraceJako pojivo, aby spoj držel pohromadě, můžu použít papírový kapesníky, toaletní papír, cigaretové filtry, nebo nějaké vatové tampóny.

Dekorace se lepí, abychom měli snadnější údržbu akvária a hardscape při ní neponičily.

 

Postup:

do mezery mezi kořenem, kamenem vmáčkneme pojivo, které jsme si zvolili, a zakápneme lepidlem. Po několika vteřinách je spoj pevný. Nelekněte se když se bude po zakápnutí pojiva ze spoje kouřit. Je to úplně v pořádku, probíhá tam chemická reakce. Dobré je použít gumový rukavice, ať se neslepíte prsty.

Bílé nevzhledné spoje, aspoň v těch místech, které jsou z pohledové strany, můžeme zamaskovat. Tak, že použijeme prach, buď to ze substrátu, kamenu nebo případně kořenu, Spoj polijeme lepidlem a zasypeme práškem.

 

Oddělení 2 Substrátů, aby se nesmíchaly.

Jelikož budu používat dva různé druhy substrátů, Controsoil a písek, nechci, aby se mi smíchali mezi sebou. V místech kde by se smíchat mohli, vmáčknu například filtrační vatu nebo vložím kamínek. Zkrátka udělám zátaras, aby substrát nemohl k písku.

 

Za kořeny, kde budou stonkové rostliny, nasypu aktivní substrátDále můžu aktivní substrát použít i jako zásobu pod písek v místech, kde vím, že budou rostliny jako například cryptokoryny.

K čelnímu sklu nasypu křemičitý písek. A jelikož tam nebudou žádné rostliny, Vrstva písku u předního skla může být klidně menší jak 4 cm.

Dno by se mělo svažovat od zadní stěny k přední stěně. Pokud ve předu budu mít 4 cm, u zadní stěny bych měl mít aspoň 8 cm. A je to ze dvou důvodu. Zaprvé tím docílíme hloubky akvária.  Protože voda a sklo nám opticky akvárium zúží. A za druhé, tím pomůžeme nepořádku dostat se k čelnímu sklu a následně ji můžeme snáze odsát.

Jako poslední věc, kolem velkých kamenů poházím menší kamínky, oblázky nebo nadrcené úlomky z kamene, které jsem použil v akváriu. Tak to imituji erozi, kdy i v přírodě máme velké kameny a kolem nich menší, menší a menší.

Vypadá to potom v akvárium přirozeněji, než když použijeme jen velké kameny.

 

Takto nachýlené akvárium je připravené na sázení rostlin.