#3 - Vybíráme dno, hardscape, příslušenství, rybky. Kolik bude akvárium stát?

V minulém článku jsem vybrali potřebné technické vybavení a teď si vybereme Vnitřek akvária, vybavení na údržbu a rybky

Než začneme je potřeba si vybrat jaké akvárium se mi líbí. Nejlepší je najít si obrázek na internetu a zkusit jej napodobit.

Uspořádání vnitřku akvária se říká HARDSCAPE

Máme na výběr z několika základních stylu

 

 

Konkávní 

konvexní 

trojúhelníkový 

A různé kombinace těchto stylu.

 

dále pak

 

Přírodní styl

plný kořenů a kamenů

Iwagumi

dominantou jsou kameny a kobercové rostliny

Dutch

minimem kamenu a kořenů prim hraji rostliny

Diorama

napodobení části přírody 

 

 

Podle druhu zvolíme dekorace a ty pak poskládáme do požadovaného tvaru

Pro naše akvárium jsem vybral tenko Hardscape Trojúhelníkového stylu.

 

1. SUBSTRÁT

Umisťuje se na dno akvária a slouží jako podklad a zásobárna živin pro rostliny. Existuje mnoho typů, které se liší svými vlastnostmi barvou a vhodností pro různé druhy akvárií.

substráty se dělí na 3 typy.

Aktivní substráty: obsahují velké množství živin, snižují PH vody na optimální hodnotu dále dokáží snížit tvrdost vody a dokáží do sebe absorbovat živiny a postupně je uvolňovat. Jsou vyrobeny z páleného jílu. Výborně se do těchto substrátů sazí rostliny. Aktivní substráty dále napomáhají ke křišťálovější vodě. Vyrábějí se v černé nebo hnědé barvě. Jediná nevýhoda aktivních substrátů je v prvním týdnu až 14 dnech častější výměny vody, Jak často vodu měnit najdete na baleni u každého výrobce. Tento proces výměn vody se dá obejít pomocí Černého startu (Black startu)

Aktivní substráty

 

 

 

Japanese soil

Controsoil

Tropica

 

Písky a drtě: Neobsahují žádné živiny, ani neovlivňují parametry vody, proto je vhodné pod tyto substráty použít zásobní substrát nebo použít hnojivo do dna v podobě tablet nebo kapslí ke kořenům rostlin.

můžeme sem zařadit Drt Volcano a křemičité písky.

Písky a drtě

 

 

 

Volcano Black

Lapas sand

Křemičitý písek

 

zásobní substráty se používají pod písky nebo i pod aktivní substráty na dno jako zásobárna živin. Odkud si je rostliny vezmou kořeny.

 

 

 

Tropica

 

Výběr vhodného substrátu závisí na konkrétních požadavcích pro dané akvárium. Frakce substrátu by měla být maximálně 2–4 mm. U vetší frakce hrozí zahnívání organických zbytků v substrátu.

Pro kobercové rostliny volíme frakci 1–2 mm, jelikož mají jemné kořínky. Často u aktivních substrátů označované jako “powder”. Tato velikost je vhodná i pro nano akvária (do 60l) čistě z estetického hlediska.

Není pravda že rostliny v křemičitém písku nerostou, jak někteří tvrdí.

 

Toto 16l akvárium je postaveno na křemičitém písku. Jen je potřeba použít zásobní substrát a mít „správnou“ vodu (PH, tvrdost) a kopu trpělivosti 

je postaveno na křemičitém písku. Jen je potřeba použít zásobní substrát a mít „správnou“ vodu (PH, tvrdost) a kopu trpělivosti v prvních měsících.

  

Jaký substrát tedy zvolit?

pokud plánujete akvárium s nenáročnými rostlinami bez kobercových rostlin a máte přijatelné PH a tvrdost vody, můžete zvolit křemičitý písek nebo volcano black frakce 1-3 mm, jedno takové akvárium jsem zakládal video ZDE.

Pokud, chcete to nejlepší, zvolte aktivní substrát i pro low tech akvária, kvůli jeho schopnosti držet PH a tvrdost v ideálních hodnotách

Pro kobercové rostliny a celkově náročnější rostliny doporučuji vždy aktivní substrát.

Pro naše akvárium jsem zvolil 2 substráty zaprvé Aktivní substrát Controsoil Powder, který použijeme pod stonkové rostliny a jelikož zbytek rostlin budou výhradně nenáročné rostliny na zbytek použiji křemičitý písek 1 -2 mm.

 

Kolik substrátu budeme potřebovat?

Upozorňuji vždy jde o odhad :) doporučená minimální výška pro rostliny je 4–5 cm (snadnější sázení)

řekněme že u čelního skla chceme 4 cm substrátu a u zadního 8cm průměr je 6 cm

Objem spočítáme, že vezmeme rozměr dna akvária 60x30 a vynásobíme průměrnou výškou substrátu (6 cm)

Výpočet bude (60x30x6) /1000 = 10,8 l

Pro akvárium s velikostí dna 60x30 budeme potřebovat 10,8l substrátu.

 

2. KOŘENY

Kořeny jsou často používanou dekorací v akváriu. Existují různé druhy kořenů, včetně mangrovových kořenů, mahagonových kořenů a driftwoodu.

 

 

REDMOOR wood

Dark Iron wood

 

Použití kořenů v akváriu může být skvělým způsobem, jak vylepšit vzhled a prostředí vašeho akvária.

Do našeho akvária použijeme 2 kořeny redmoor wood. Velikosti L.

Můžete použít i kořeny ze zahrádky nebo lesa, důležité je použít tvrdé dřevo.

ŠVESTKA, HRUŠKA, JABLON, TŘEŠEN, DUB A BUK …..) nedoporučují se jehličnany mohou vylučovat jedovaté látky.

Dřevo musí být zbavené kůry a měkkých částí jinak se vám stane co mě v 300l akváriu a to rozhodně nechcete. Kořeny z přírody je dobré vyvařit a dezinfikovat.

Otázka zda se ta práce oplatí?

 

3. KAMENY

Kameny jsou používány k vytváření různých terénních prvků, jako jsou skalní útvary, hory a mohou také sloužit jako podloží pro rostliny a kořeny.

Při aranžování kamenů v akváriu je důležité myslet, aby byly kameny stabilní a bezpečně umístěny, tím se minimalizovalo riziko pádu a poškození akvária.

Oblíbené kameny jsou seiryu , dragon nebo lava , které mají zajímavou texturu, barvu a lze je dobře tvarovat a aranžovat.

Seiryu stone – se staly oblíbenými v rostlinných akváriích.

Pocházejí z Japonska. Dodnes se nejčastěji používají v soutěžních akváriích.

Oblíbená dekorace pro no váčky, díky své charakteristické textuře imitující skalní masivy v miniaturní podobě, dobře se skládají a kombinují. Drobná nevýhoda je že ovlivňují tvrdost vody. Avšak při pravidelné výměně vody nezpůsobí komplikace.

Dragon stone – „ Ohko stone“

pochází z Japonska má velmi odlišný a nepravidelný tvar a povrch ve srovnání s ostatními kameny.

Jsou velmi oblíbené v aquascapingu pro svou texturu připomínající dračí kůži.

Jeho povrch je skvělý pro výsadbu mechů, dále např. Hemianthus nebo jiné rostliny s krátkými kořeny.

Kameny mají různé odstíny žluté a hnědé barvy. Neovlivňují parametry vody. Jsou relativně lehké oproti jiným kamenům. Před použitím je dobré vypláchnout hlínu ze skulin.

Lávové kameny – vulkanická hornina zajímavá volba do akvária, neovlivňují parametry vody. Ale je potřeba dávat pozor na ložiska síry ktere se můžou na kamenech nacházet.

 

 

 

Seiryu stone

Dragon stone

 

 

Na kameny rovněž můžete vyrazit do přírody, v našich končinách je bohužel těžké najít kameny se zajímavou strukturou jak výše zmiňované. Obzvláště do malých akvárií. (kdo hledá najde) Dejte pozor při výběru, aby výrazně neovlivňovali parametry vody. Pokud se rozhodnete pro tuto možnost.

Pro naše akvárium použijeme kameny Seiryu přibližne 3Kg

 

4. ROSTLINY

Rostlin je obrovské množství a dělí se do hodně kategorií.

základní rozdělení je podle náročnosti.

nenáročné - snesou velké rozmezí podmínek jako je teplota 20 - 28°C , PH 5 -8 a tvrdost vody 2 - 30dHG a stačí jim slabší osvětlení k růstu

středně náročné - snesou užší rozmezí podmínek jako např. teplota 20 - 26°C , PH 5 -7,5 a tvrdost vody 2 - 20dHG a silnější osvětlení

náročné - snesou úzké rozmezí podmínek jako např. teplota 22 - 26°C , PH 5 -7 a tvrdost vody 0 - 15dHG a silné osvětlení

co to znamená?

Volba rostlin se odvíjí od vstupní vody Otázka č.1 z prvního dílu, pokud máme vodu o PH 7,7 a dhg 10 a víme že teplota bude v rozmezí 21 - 25°C vybrali jsme základní osvětlení budeme vybírat rostliny kterým tyto parametry vyhovují 🙂 Tudíž budeme vybírat z nenáročných a středně náročných, kterým bude vyhovovat naše voda.

???

Rostlinky dále můžeme volit podle vzrůstu a následně umístění popředí, střed a pozadí.

U umístění ještě zůstaneme, máme rostliny

Plovoucí – jak název napovídá plavou na vodní hladině (

na dekorace – umisťují se pomocí lepidla, vlasce, speciálních nití nebo se vmáčknou do mezer mezi kameny a kořeny – patří sem rod Anubias, bucephalandra, kapradiny, mechy a další

Do substrátu – se sází asi většina rostlin

 

dále máme rostliny:

stonkové - např. rotaly, ……

kobercové – montecarlo, eleocharis, UG, Glosostigma, další

ružicové - Cryptocoryne, echynodorus, blixa

 

Poslední rozdělení je podle balení jak si rostlinu pořídíte.

košíčkové – košíček obsahuje pár kusů vzrostlých rostlinek, některé druhy jinak jak v košíčku nepořídíte. !Tyto rostliny mohou obsahovat šneky! - hodí se spíše do hotových akvárií, kde jsou ryby a chcete přidat nové rostliny díky velikosti je ryby nezničí. Protože se můžete setkat s rostlinami.

IN - VITRO - balení stojí více peněz ale obsahuje velké množství malinkatých rostlinek které se hodí pro zakládaní nového akvária, kde nejsou ryby, jelikož takto male rostliny by mohli zničit. Tyto rostliny neosahují šneky, řasy ani jine patogeny, protože jsou uzavřeny ve sterilním kelímku s výživným gelem.

BLISTR – jde o kombinaci košíčku a in-vitro. Jsou to vzrostlé rostliny zabalené v ochranném obalu, neobsahují šneky a řasy

Z PROSTŘIHU – nejlevnější varianta je vzít od nějakého akvaristy prostřih rostlin, ovšem pozor na šneky (pokud je nechcete) a případné řasy

 

pro naše akvárium zvolíme rostliny

košíčkové, In-vitro a Prostřih

 

A jaké se dozvíte v článku o sázení.

 

5. HNOJIVA

Akvarijní rostliny potřebují k růstu živiny. O část se postarají živočichové svými …….. a pokud to nebude stačit je potřeba živiny přidat pomocí hnojiv.

Hnojiva máme komplexní, obsahují všechny potřebné prvky v jednom balení jde o velmi pohodlné řešení a většinou jej upřednostňuji. A nebo jsou jednotlivé prvky zvláště. Tato varianta se spíše využívá u náročných akvárií.

Hnojiva jsou označována MAKRO A MIKRO. Co to znamená?

Rostliny potřebují základní živiny. Dusík (N), Fosfor (P), Draslík (K) neboli NPK často označované jako MAKRO prvky, MIKRO prvky jsou potom železo, bor, molybden, mangan zinek vápník….

 

 

 

INVITAL

TROPICA

ALLFA

 

Nenáročná akvária často stačí přihnojovat pouze mikro prvky, avšak pokud nastane nedostatek Základních živin je potřeba je přidat.

Hnojiva máme:

Tekutá jsou již namíchána stačí jen dávkovat ideálně balení s pumpičkou

Sypká musíme namíchat (ideálne s destilovanou vodou) ale jsou levnější.

Do dna se používají v případě pokud máme rostliny, co tvoří hustý kořenový systém jako jsou např cryptocoriny a použili jsme písek jako dno. Nebo pokud vidíme že se rostlinám moc nedaří můžeme jim ke kořenům dodat výživu.

Hnojiva různých výrobců obsahuji různé koncentrace prvků a smícháním vice značek muže dojít k předávkování jednoho prvku a jiny zase muže chybět.

Když budu používat Mikro prvky značky A měl bych použít i Macro prvky značky A

Moje oblíbená hnojiva jsou od  Allfa, Aguagrower, masterline, Tropica, invital

 

6. VYBAVENÍ NA ÚDRŽBU (ZAKLÁDÁNÍ)

Pro snadnou úpravu substrátu do požadovaného tvaru při zakládání i při následné údržbě nám dobře poslouží uhlazovačka dna. Nahradit ji můžete např plastovou kartou nebo štětcem.

Pro usnadnění následné manipulace v akváriu je dobré k sobe kameny i kořeny přilepit, aby nevyplavaly nebo se neuvolnily. k tomu nám poslouží lepidlo na dekorace.

Pro zakládání akvária se určitě bude hodit akvarijní pinzeta pro snadné sázení rostlin. Pinzety jsou rovné nebo zahnuté, rovná pinzeta je univerzálnější, zahnutá je lepší do méně přístupných míst, takže pokud chcete jednu pinzetu zvolte rovnou. Jsou vyrobeny z nerezové oceli.

 

 

 

Uhlazovačka

Pinzety

Nůžky

 

Dále se budou hodit nůžky na stříhání rostlin. Ty se dělají ve 4 tvarech rovné, zahnuté, prohnuté a s pružinkou. Rovné se nejvíce hodí pro střih menších rostlin a stonkových rostlin. Pro stříhání kobercových rostlin jsou nejlepší prohnuté nůžky díky “vlnce” a univerzální nůžky jsou zahnuté, které můžete využít jak na stříhání koberce tak stonkové rostliny.

Pružinkové jsou určeny pro stříhání mechů, výhoda je že se díky pružince samy otevírají. Já si je v poslední době hodně oblíbil díky rozměrům se s nimi výborně manipuluje v nano akváriích.

všechny jsou vyrobeny z nerezové oceli.

 

Čas od času se vytvoří rasa i na sklech. K odstranění nám může pomoci magnetická stěrka, obyčejná plastová kartička, houbička na sklo nebo moje nejoblíbenější nerezová škrabka na řasu. a Zubní kartáček na rohy akvária.

Ideální je kombinace nezezové škrabky kolem dna akvária, skla dočistit houbičkou a rohy kartáčkem.

 

 

 

Nerezova škrabka

Houbička

magnet

 

.

V akváriu je dobré měnit pravidelně vodu, jednou za týden nebo 14 dní 30-50% vody.

K tomu budeme potřebovat hadici na odsání vody 2- 3 m dále k menšímu akváriu postačí kyblík nebo konev. K většímu akváriu se už vyplatí delší hadice abychom mohli z akvária vypouštět přímo do odpadu (WC, sprcha, vana,…) a napouštět například ze sprchy.

 

7. ŽIVOČICHOVÉ

Rybky a krevetky je dobré přidávat po 4–6 týdnech, až bude akvárium “zajeté”, to znamená, že filtrace v akváriu bude plnit svůj úkol a ve vodě nebudou žádné dusičnany NO2.

Do našeho akvária by se hodila nějaká Hejnová rybka 15 -20 ks jako např rozborka, neonka modrá,  …..

použijeme 6 “Otíků”, jde o výborné řasožrouty. Pomůžou nám udržet v akváriu řasy na uzdě společně s krevetkami neocaridina :) + použijeme nějakého pěkného šneka (Clithon Corona)

 

ZÁVĚR

Kolik nás bude celé akvárium stát?

  1. Akvárium s podložkou + mléčné pozadí                  1599 + 55
  2. skříňka -                                                                           500
  3. Světlo (a časový spínač) -                                          1174
  4. Filtr -                                                                                  809
  5. Topitko -                                                                           0
  6. teploměr -                                                                        32
  7. Substrát -                                                                         189 +319
  8. Dekorace -                                                                       750 (100- lepidlo)
  9. Rostliny –                                                                          1300
  10. Hnojiva -                                                                           208
  11. Údržba – co vše je potřeba -                                       921
  12. Živočichové -                                                                   1405

CELKEM - 9 298

60 cm akvárium kompletně vybavené včetně živočichů a veškerého potřebného vybavení i na následnou údržbu nás vyjde na bezmála 10 tisíc korun. Počáteční investice není malá, a proto si vše dobře promyslete.

Samozřejmě jak jsem zmínil jsou tu alternativy kde se dá ušetřit.

Pokud zvolíte nejlevnější a nejnutnější komponenty Jako je akvárium, osvětlení, filtr, písek jako substrát. Na kameny a kořeny vyrazíte do přírody, rostliny seženete z prostřihu a na údržbu využijete co mate doma tak se můžete vejit do 3000Kč + živočichové (1405Kč)

Záleží, jaké máte možnosti a jakou cestou se vydáte.

Potřebné vybavení máme tedy vybráno.

V DALŠÍM článku se pustíme do zakládání Hardscapu.