#1 - Co dělat než si pořídím akvárium

Co bych měl udělat pře pořízením akvária?

Když se rozhodnete pro pořízení akvária měli byste se zastavit a zamyslet. Dát si třeba kafe nebo něco dobrého vzít tužku, papír a udělat plán!

Nejčastější chyba špatně fungujícího akvária je nepromyšlený nebo celkově špatný koncept akvária a podcenění přípravy. Ne nadarmo se říká že Nejužitečnější vlastností akvaristy je trpělivost.

Budeme zakládat rostlinné akvárium bez přidávání CO2 se slabším (základním) osvětlením – neboli LOW-tech akvárium (některými označováno jako akvárium starého tipu)

Ze všeho nejdřív si odpovíme na 5 základních otázek, které Nám ušetří čas, nervy i peníze.

V akvaristice souvisí všechno ze vším. A i odpovědi jsou vzájemně provázány.

pojďme na první otázku.

 

1 - Jaká voda mi doma teče?

V akváriu se vše točí kolem vody. S největší pravděpodobností použijete vodu z vodovodu nebo ze studny, u které je důležité zjistit si základní parametry. Jako je tvrdost vody označována (GH), Ph vody, obsah NO3 a Fosforu.

Informace o hodnotách zjistíte na stránkách Vodáren ve vaši oblasti nebo z rozboru vody, pokud máte vlastní zdroj. Tyto parametry mají zásadní vliv na výběr rostlin i živočichu. Pokud nemůžete potřebné údaje zjistit můžete si nechat udělat rozbor vody. U firmy zabývající se touto problematikou. Případně si koupit akvarijní testy.

Pro naše rostlinné Low-tech akvárium bez CO2 jsou Ideální hodnoty tvrdost GH 1-10, PH vody 6,5-7,5 ( v krajním případě 8), NO3 15mg/l, P2 do 3 mg/l

Akvarijní rostliny mají rády měkčí, kyselejší vodu, s dostatkem NO3, A abychom snížily výskyt řas je potřeba držet fosforečnany pod 3mg/l ale zároveň aby nestrádali rostliny.

Pokud máte tvrdší vodu je potřeba volbu rostlin a živočichů přizpůsobit tvrdosti vody. A pokud je vaše voda extrémně tvrdá, bude nutné zvážit koupi reverzní osmózy nebo bohužel zvolit jiný tip akvária kde je naopak vyšší tvrdost vyžadována.

 

2 - Kam a na co akvárium umístit?

Místo pro akvárium by mělo být vybráno tak, aby jím neprocházelo mnoho lidí. Ryby reagují na pohyb i otřesy a příliš mnoho ruchu kolem může způsobit rybám stres. Vystresované ryby jsou náchylnější k onemocnění a mají bledší zbarvení, protože se bojí.

Dále by Na akvárium nemělo svítit přímo slunce, a nemělo by být u radiátoru z důvodu přehřívání. Navíc, přímé slunce je extrémně silný zdroj světla a může podpořit výskyt řasy a sinice.

Mějte na paměti, že v akváriu bude nutné měnit vodu. Čím blíže budete mít přístup k vodovodu a odtoku, tím méně se budete muset tahat s kýbly. Kvůli snadnější údržbě si zvolte místo, kde bude dostatek prostoru k manipulaci kolem akvária, a hlavně nad akváriem. Moje doporučení je mít nad akváriem 50cm

Akvárium můžeme umístit na komodu, skřínku nebo stůl co máte doma v tomto případě bude pravděpodobně potřeba nábytek upravit, protože není konstruován na vyšší zatížení a zajištěn proti sesunutí do boku. Dále můžete použít skřínku přímo určenou pro akvária. Nebo si skřínku nechat vyrobit na míru.

konkrétní výhody a nevýhody jednotlivých variant si probereme v dalším díle.

 

3 - Jak často se můžu/ chci o akvárium starat

Jelikož je akvárium kus přírody v uzavřeném prostoru kde některé přirozené procesy zkrátka chybí je potřeba je nahradit pravidelnou údržbou. Krásné prosperující akvárium potřebuje i odpovídající péči. (i když někteří mluví jinak)

Údržba muže zabrat několik minut týdně u Low-tech akvárií až po několik hodin týdně u high-tech akvárií záleží vždy na tipu a náročnosti akvária.

Proto do začátku doporučuji akvárium s nenáročnými rostlinami, bez přidávání CO2 s přidáváním malého množství hnojiv s jednoduchým uspořádáním uvnitř. V takovém případě bude údržba trvat do 30 minut týdně případně 1x za 14 dní pokud akvárium bude dobře prosperovat.

Z toho důvodu si dobře promyslete, kolik času můžete/chcete akváriu věnovat.

 

údržba 300l akvária mi zabere 20minut, když měním vodu, pokud cele akvárium stříhám a čistím dno údržba klidně zabere hodinu až hodinu a půl.

4- Jak velké akvárium?

V první řadě doporučuji se držet standardizovaných délek akvárii ( 45, 60, 90, 120, 150, 180 ) Kvůli snadnějšímu výběru skříňky a světla.

Malé akvárium bude určitě levnější jak velké.

Dále záleží, jaké rybky chcete chovat. Každá rybka má jiné nároky na velikost akvária například Skaláry by měli mít akvárium o výšce min 50 cm, u oblíbených neonek se naopak doporučuje minimální délka akvária 1m. Proto volte rybky dle velikosti akvária nebo naopak volte velikost akvária podle potřeb rybek.

Říká, se čím vetší tím lepší. Ve větším akváriu se bude lépe udržovat stabilita, a odpustí vám i nějaké překrmení nebo zanedbání údržby .Jinými slovy, větší akvárium odpouští omyly - a na začátku jich pár bude.

U malých akvárií máme i omezenou volbu rostlin, ne všechny se do malých (NANO) akvárií hodí. Rostlinám je totiž jedno jak velké máte akvárium. Při špatné volbě male akvárium rychle zarostou a můžou narušit proudění vody. Takže je potřeba se o akvárium opravdu pravidelně starat a stříhat rostliny, což může být ze začátku problematické než si z údržby uděláte rutinu.

Za mě rozumná minimální velikost pro první akvárium je 54l rozměr 60x30x30cm nebo 65 l – 60x30x36cm

Záleží na prostoru (otázka č.2) a Financích (otázka číslo 5)

 

5 - Jaký mám rozpočet?

Mít akvárium není levná záležitost. Každý má jiné finanční možnosti a může (chce) investovat jinou částku.

Rozpočet souvisí i s velikostí akvária čím vetší akvárium tím více bude stát. ( vetší světlo, výkonnější filtr, více substrátu, více dekorace, více rostlin, více ryb….)

Pokud se jedná o vaše první akvárium držte se při zemi a nekupujte akvárium větší jak 200 l i to vás přijde na několik tisíc korun. U velkých akvárií je problém pokud vás přestanou bavit těžko se jich zbavuje, a když tak hodně pod cenou.

Moje doporučení pro 1. Akvárium jsou rozměry dna 60x30, jsem toho názoru, že je lepší mít malé ale dobře udělané akvárium plné dekorací, rostlin, rybek než velké akvárium se dvěma kameny 5 rostlinkami a hrstkou živočichů.

K funkčnímu akváriu budeme potřebovat.

  1. Akvárium (tapeta, podložka)
  2. skříňka
  3. Světlo ideálně s kontrolérem (nebo časový spínač)
  4. Filtr
  5. Topítko – pokud bude potřeba
  6. teploměr
  7. Substrát
  8. Dekorace
  9. Rostliny
  10. Hnojiva
  11. Příslušenství – pro zakládání a údržbu
  12. Živočichové (šneci, krevetky, rybky)

 

Není toho málo

Zvolím tedy akvárium o rozměrech dna 60x30cm a všechny položky si podrobně probereme v následujících 2 článcích (videích)

Kde vám řeknu kolik nás bude naše 1. akvárium stát, řekneme si jaké jsou alternativy i jakým způsobem se dá ušetřit.

 

Odpovědi na těchto 5 otázek hrají velkou roli při koupi akvária a dokáží Vám ušetřit spoustu času, nervů a peněz.

Akvárium bude poskládáno tak abych vám ukázal, co nejvíce možností s čím se můžete setkat a dostali jste tak více odpovědí.

V dalším článku budeme vybírat Technické vybavení.